Ett uppvärmt hus är näst intill ett måste i Sverige, speciellt under de kallare månaderna. Och det finns en mängd olika sätt att värma bostaden på. Exempelvis kan man satsa på en mysig braskamin eller hålla nere kostnaderna rejält med en värmepump och en fläktkonvektor.
I Göteborgs-Posten tipsar man om att den som vill hålla sig varm och torr i höstrusket ska köpa sig en braskamin. En braskamin är nämligen inte bara bra för att den är oerhört mysig och skapar känsla i hemmet. Det är även så att den fungerar utmärkt att elda i om det skulle bli strömavbrott och dessutom är den en bra extra värmekälla när det är riktigt kallt ute. Men innan man skaffar en kamin är det viktigt att man planerar vilken kamin som passar i hemmet. Många väljer nämligen en alldeles för stor kamin med för hög uteffekt, vilket gör att den tar upp för stor plats och genererar alldeles för mycket värme. Några andra saker som är viktiga att tänka på är:
- Att köpa en helt ny kamin eftersom gamla kaminer inte ger en ren förbränning.
- Att välja en kamin i gjutjärn eftersom det är ett bra och formstabilt material.
- Att välja en CE-märkt kamin som garanterar att den lever upp till gällande säkerhets- och utsläppskrav.
Billigare sätt att värma
Men en braskamin är långt ifrån det enda som finns att välja om man vill ha mer värme i hemmet. Kaminen ger egentligen bara extra värme och är inte alls lika effektiv som andra uppvärmningsalternativ. Ett av de allra mest energisnåla alternativen som gör att man kan tjäna in pengar på uppvärmningen, är en luft- eller vattenvärmepump, skriver Privata Affärer. En sådan här pump är väldigt mycket billigare än en bergvärmepump och är även mer effektiv i ett lite mildare klimat. Ytterligare en produkt som man kan köpa och som gör att värmen sprider sig på ett bra sätt är en fläktkonvektor som man kan hitta på e-klok.se/flaktkonvektor.
Ångmaskinen tillbaka igen
Tittar man på de energi- och värmekällor som är allra bäst skulle nog de flesta säga sol eller vind. De är nämligen miljövänliga och är de bästa källorna att satsa på för framtiden. Men i Dagens Nyheter kan man läsa att moderna ångmaskiner faktiskt skulle kunna vara en del i ett fossilfritt Sverige. Ångmaskiner producerar nämligen el och värme med en hög verkningsgrad och de skulle kunna passa för Sverige som är rätt så solfattigt men desto mer skogrikt. Skulle man återuppliva den gamla ångmaskinen skulle det vara möjligt att lösa energiknuten. Det handlar dock inte om att man ska ta tillbaka de gamla ångmaskinerna utan mer om nya högteknologiska varianter. Med en ångmaskin skulle man faktiskt kunna komma upp till en verkningsgrad på 90 procent om man tog vara på både värmen och arbetet.