Ska man tro en ny undersökning kommer fler och fler svenskar flytta ut på landet. Oavsett var man bestämmer sig att flytta finns en del saker att ordna med innan flyttdagen och speciellt viktig är flyttstädningen.

6900108-landsvag-korsar-jarnvag

När svenskarna väljer bostad är det viktigare att den är miljövänlig och att man bor nära naturen, än att den har vacker utsikt och har stor bostadsyta. Var fjärde som blev tillfrågad i NCCs undersökning uppgav också att den ville kunna producera sin egen energi. Den allmänna uppfattningen om att svenskarna går mest på pris och läge vid valet av bostad stämmer alltså inte. För den större delen av de tillfrågade spelar det till exempel större roll att ha solfångare och solceller än att bostaden har tillgång till gym eller ligger nära vattnet. Läs mer.

Flyttstädning är viktigt

Att svenskarna vill ha nära till naturen och vill ha möjlighet till ett energismart hem, kan leda till att fler väljer att flytta ut på landet. Men oavsett var man flyttar är det viktigt att fixa med en del saker innan flytten. När alla ens tillhörigheter är hoppackade och man är på väg att lämna bostaden, måste man först göra en grundlig städning innan den nya ägaren flyttar in. Antingen kan man välja att städa själv eller anlita en flyttfirma. Väljer man att städa sin bostad själv gäller det att vara oerhört noggrann eftersom slarv med städningen kan bli dyrt i slutändan. Var femte flyttstädning hos ett kommunalt bostadsbolag i Malmö är underkänd, skriver Dagens Nyheter. Då kan det hända att man får betala för en ny städning och har man en bostad på 100 kvadrat kan man komma att behöva böta 6 000 kronor. Just på grund av detta kan en bra idé vara att fixa flyttstädning och Vikingflytt erbjuder flyttstädning i Malmö.

Checklista vid städningen

Här följer ett urval av vad många bostadsföreningar kräver att man ska göra vid flyttstädningen:

  • Spisen ska göras rent, köksskåpen ska torkas ut och kyl och frys ska avfrostas.
  • Golvbrunnen i badrummet ska rengöras och väggar och golv ska tvättas.
  • Golven ska dammsugas, fönstren ska tvättas emellan och in- och utvändigt. Läs mer.