LED-lamporna har på den senaste tiden verkligen revolutionerat marknaden och när det kommer till de små lysdioderna så finns det många fördelar framförvanliga lampor. Ja, så många att man gör klokt i att byta.
Ta bara det att de som nu fick Nobelpris i Fysik fick det för att de uppfann den blå lysdiodern, alltså den diod som behövs för att vi ska kunna använda LED lampor vi gör idag. Och när man tänker på hur många ställen som har dessa lampor: i godisautomater, bilens lysen och inte minst i våra hem så är Isamu Akasaki, Hiroshi Amano och Shuji Nakamura så otroligt värda Nobelpriset. LED-lysrör är inte bara skonsammare mot miljön utan även mot plånboken. Detta då lamporna håller otroligt mycket längre än vanliga glödlampor, som nu även har blivit stoppade.
- led är lysdioder där elektricitet omvandlas direkt till ljuspartiklar och inte som i vanliga lampor som mycket av energin går åt till att värma upp lampan då man använder sig av en metallstång.
- led kräver mindre energi för att ge ifrån sig ljus samt att de konstant utvecklas för att bli ännu mer effektiva.
- En fjärdedel av världens elförbrukning går åt till belysning och med led kommer man att kunna minska den.
- Svart på vitt så lyser en led-lampa 100 000 timmar medan en vanlig glödlampa lyser 1000 timmar.
Bäst i miljötest
Miljöbäst, trots bly, skriver Sveriges Radio. Och visst är det så: de innehåller bly som är farligt för människor och miljö, så det gäller att förvara dem säkert samt lämna in lamporna när de är förbrukade. Om man enbart använder led under en livstid så spar man 85 % mer energi. Visst, led lamporna är dyrare om man jämför i butiken, men då gäller det att tänka långsiktigt för de håller även otroligt mycket längre.
Från LED till LEC
Sedan 1800-talet har man använt glödlampor, så jämför man led lampans livslängd har den inte alls varit här en lång tid. Ändå har den blivit otroligt populär och vinner allt mer kraft i samhället. Men, redan nu verkar den har fått konkurrens av en motståndare vid namn LEC. Ny teknik skriver o LEC som är en enklare variant av led lampan. En nackdel med led är den komplicerade konstruktionen med dess många lager, vilket man inte får med lec. Dock är nackdelen än så länge med lec att den inte håller någon vidare lång livslängd.
Självklart ska man inte bege sig iväg och handla upp ett stort lager och byta ut alla lampor man nu har, men vad man ska tänka på är att när lampan tar slut så gör man bäst i att byta mot en led lampa – både för sin ekonomi samt för naturens och jordens välbefinnande. Ensam kan man inte gör allt, men tillsammans så kan man göra mycket för att ta hand om vår värld på bästa möjliga sätt.