Allt fler drömmer om att bosätta sig ute på landet, men det är få som faktiskt vågar ta steget och faktiskt flytta.

Rött hus landet snöEn vanlig missuppfattning som många stadsbor har om livet på landet är att det inte finns något att göra, inget socialt liv och inga butiker i närheten att handla ifrån. Men detta stämmer självklart inte. Det finns mängder av saker att göra även om man bor i utkanten av en by och många mindre orter har samlingslokaler där man anordnar olika tillställningar några gånger om året så att alla grannar kan ses och umgås. Sen när det kommer till butiker och shopping, ja då är det fysiska utbudet självklart mindre men då är det tur att internet finns! Vill man shoppa så kan man ju faktiskt beställa hem sina varor från nätet. Till exempel om man behöver handa kalsonger kan man beställa den från Willie John och om man vill ha kläder kan man beställa dem från mängder av olika onlineshoppar – så brist på shopping bör inte heller vara en ursäkt för att inte flytta till en mindre ort!

Lugnar liv på landet

Som vi skrev så är det få som vågar flytta ut på landet. Men vissa vågar faktiskt. Till exempel skriver Kristianstadsbladet om ett par från Stockholm som vågade och lämnade sina trygga arbeten för att starta upp en lanthandel. För tidningen berättar de om hur de i början fick något kalla fötter inför flytten men att de idag inte ångrar sig en sekund, trots att bådas inkomster blivit något mindre – men å andra sidan har de inte lika många utgifter längre. Och sanningen är att man faktiskt blir lyckligare av att bo på landet istället för att bo inne i stan, menar forskare i England som gjort en studie som omfattat 7500 personer i Wales.

3 korta fördelar med att bo på landet:

  • Mindre stress
  • Billigare att bo
  • Naturnära

Lantlivet passar inte alla

I SvD finns en artikel om Berit som efter många år på den svenska landsbygden vill flytta tillbaka till storstan. Enligt henne så ska man verkligen tänka över om man passar att bo på landet innan man lämnar storstan. För henne var det nämligen en dröm som inte riktigt blev som den var tänkt att bli och därför vill hon dela med sig av sina erfarenheter till andra.