Ärligt talat, ingen tycker egentligen att det är roligt att städa, eller? Inte de flesta i alla fall. Men, städning är något som måste göras, och därför får du här tips på hur du städar hela hemmet på 20 minuter och hur du gör städningen till en roligare syssla. 

För dig som inte vill städa alls så finns RUT-avdraget som du kan göra om du anlitar ett städföretag. Men, för dig som ändå då och då, eller kanske hela tiden måste städa på egen hand så gäller det att göra det bästa du kan utan städningen. Städa snabbt och på ett roligare sätt, som sig bör!

Städa hemmet på 20 minuter

I en artikel från Elle Decoration skriver man om hur du städar ditt hem på 20 minuter. Låter det omöjligt? Enligt dem går det faktiskt. Där skriver man att steg ett är att inse att hemmet inte måste se ut som ett inredningsmagasin hela tiden. Sedan kan du släppa tanken på heldagsstädningar. Ett tips är att applicera 20/10 regeln. Denna innebär att du ska slippa känslan av att städning känns som att springa ett Marathon. Städa därför i 20 minuter och vila i 10 minuter och dela på så vis upp städningen i olika block som gör att det hela känns rimligare. Kanske kan du till och med dela upp städningen på flera dagar. Det viktiga är att sätta en stopptid efter 20 minuter. Ett annat tips är att sätta på en timer, där du under kanske 10-15 minuter plockar undan saker intensivt. alternativt tar du 10 till 15 saker att lägga på sin rätta plats. Det sista tipset som ges i artikeln är att hitta din egen minimalism, och inse att det som syns i inredningsmagasinen är tillgjort och inte på riktigt.

Gör det roligare att städa

Hur blir det då roligare att städa? Testa att göra följande saker, kanske alla, en eller flera.

  • Plocka undan saker direkt när du använt dem, då behöver du inte tänka på detta under städningen.
  • Köp nya fräscha städprodukter. Det kan faktiskt göra städningen roligare.
  • Gör en peppig städ-spellista och dunka på högsta volym.
  • Belöna dig efter städningen, kanske med fika eller en god middag?