Många drömmer om att komma bort från stadens brus och köpa hus på landet. Den goda nyheten är att det ofta finns ganska många intressanta objekt ute utanför storstäderna, speciellt för den som är händig och kan tänka sig att renovera. Priserna är dessutom lägre på landsbygden än i stan. Men hur går man tillväga för att hitta drömhuset och går det att förverkliga drömmen även för den som har betalningsanmärkningar?

Trots att storstäderna växer i allt snabbare takt uppger fler och fler att de är intresserade av att flytta till landsbygden. Många drömmer om ett enklare liv och lägre bostadspriser. Men trots att kostnaden för ett hus på landet oftast är betydligt lägre än för en villa eller en bostadsrätt i en storstad krävs ändå ett bolån. För den som missat att betala en räkning och har betalningsanmärkningar kan det kännas omöjligt att få lån. Men så behöver det inte vara – du kan få ett bolån trots betalningsanmärkning om du visar att du kan betala tillbaka lånet.

Få bolån trots betalningsanmärkningar

bolånFör den som har betalningsanmärkningar men vill få bolån gäller det att vända sig till rätt kreditinstitut och se till att få en individuell bedömning. Storbankerna har ofta automatiska system som stänger ute den som har betalningsanmärkningar men idag finns många mindre aktörer som erbjuder lån.

Det här ska du tänka på när du ansöker om bolån och har betalningsanmärkningar:

  • Du behöver bevisa att du kan betala tillbaka lånet löpande. Det här innebär att du behöver kunna visa att du har löpande inkomster och att du med god marginal kan sköta återbetalningarna. Du behöver helt enkelt visa att din ekonomiska situation som helhet är hållbar.
  • Förbered dig på högre ränta. För den som har betalningsanmärkningar finns det inte riktigt lika många valmöjligheter och det här innebär att du troligtvis behöver betala lite högre ränta än bolåneräntorna hos storbankerna.
  • Gör en tydlig budget. En budget är viktig för att du själv ska kunna överblicka dina intäkter, kostnader och hur ett lån kommer att påverka din ekonomi. Samtidigt är en tydlig budget viktig att visa för långivare eftersom de då ser att du tar ansvar för din ekonomi.

En betalningsanmärkning gör det svårare att få lån, men det är inte omöjligt!