Sommarsemester på landet är idylliskt och härligt men det finns en sak som kan förstöra humöret. Myggen kommer när det är fuktigt ute, vilket brukar vara nattetid när du bara vill sova, och därför har vi samlat de bästa bli-av-med-myggen tipsen!

Det är vanligt att du nattetid vaknar av ett surrande i örat eller kliande på benet. Förödande är det om myggen har tagit sig in i sovrummet för att lämna ytterligare ett kliande märke på kroppen. Sverige har tur i oturen att erbjuda många varianter av medel för myggor som gör att de förhoppningsvis försvinner så fort som möjligt. 

  • Myggfångare
  • Myggstift
  • Myggnät

Myggen kommer oftast på kvällen och därför är det viktigt att se till att hemmet är säkrat från myggen att komma in överhuvudtaget. Myggfångare är en apparat du enkelt kan ställa i trädgården som samlar upp de flesta mygg runt omkring huset. 

Myggnät sätts i dörröppningar och fönster för att du ska kunna ha det öppet då det kan vara varmt på sommaren även nattetid. Dessa nät brukar dessutom vara enkla att fästa för att du ska kunna ta bort dem efter sommaren. Smidigt då de dessutom fungerar på insekter, exempelvis spindlar och skalbaggar

Det finns det klassiska myggstiftet som du smörjer på kroppen där du inte har tjockare kläder som skyddar. Däremot kan dessa vara svåra att komma ihåg efter att du badat eller duschat på sommaren. Om det koms ihåg att smörjas på, fungerar det effektivt. 

Husmorstips mot myggor

Det finns såklart andra varianter som går att plocka ihop snabbt av sådant du har hemma. Myggor är kända för att inte gilla örter och vitlök. Det har bevisats effektivt att gnida persilja mot kroppen. Testa att laga mat med lite extra vitlök i så ska du se att myggorna håller sig borta och förmodligen även en del människor baserat på lukten. 

Om du gillar att fixa på egen hand kan du dessutom förebygga myggor i trädgården. Genom att klippa ner buskar ute på gården finns det färre ställen för myggor att gömma sig på, vilket gör att de inte vill vara där. Citrusdofter är inte heller någon favorit hos myggorna och det är därför du kan hitta många myggljus med just citrondoft. Varför inte testa göra eget myggmedel med citron i?