Under hösten innan marken frusit är det perfekt för att lägga sten i din trädgård. Det ger en ordnad känsla och det kommer kännas härligt att till våren öppna upp för en helt ny trädgård att umgås och påta i! När det kommer till marksten finns det massor av olika material att välja mellan och priset varierar. Här guidas du till hur du kan planera för att anlägga sten i din trädgård.

Med stenplattor och marksten kan du åstadkomma mycket snyggt och praktiskt i din trädgård. Du kan anlägga snygga och smarta gångar, rama in rabatter eller skapa en given plats för umgänge. Gör det som passar dig och din trädgård!

Ta hänsyn till husets fasad och omgivning i planering

När du ska välja vilken typ av stenplattor eller marksten du ska ha så gäller det främst att se över hur mycket du kan tänkas betala. När du kommit underfund med det så ör det dags att kolla på din trädgård, ditt hus och omgivningar. Stenens ytstruktur och färgton ska gå ihop med allt detta, annars kommer resultatet inte att bli enhetligt. En fördel är om stenens beläggning är så pass neutral att växtligheten i trädgården och arkitekturen på ditt hus lyfts fram, något som Viivilla tipsar om i en artikel.

Viktigt att göra rätt från start

För att göra det enkelt för dig gäller det att du gör rätt från start, något som kanske låter självklart. Men faktum är att det är vanligt att man bara lägger plattor på känsla och sedan blir inte resultatet å bra som man tänkt från början och det kostar en del att lägga sten. Börja med att beräkna hur stor yta som ska stensättas och slå ner pinnar i trädgården för att rama in ytan. Testa att ställa ut möbler för att få en bild av hur det kommer att bli. En vanlig trädgårdsgång bör vara minst 70-90 centimeter bred och en garageinfart ska vara så bred att en bil med alla dörrar öppna ryms. Rita en simpel skiss över din stensättning och visa detta till din stenförsäljare.

Priser och stentyper

Priset kan variera stort mellan olika typer av sten och är såklart beroende av hur mycket sten du behöver. Betong är exempelvis funktionellt och billigt, men kanske inte ger en naturlig känsla. Natursten är dyrare och kan vara svårare att lägga, men ger en genuin känsla till din trädgård. Se över vilka behov och förutsättningar du har. Om du lägger stenen själv blir det betydligt billigare, men det tar tid. Enligt beräkningar från Byggahus.se kan en stensättning på ca 70 kvm kosta omkring 70 000 kronor, men det varierar på vart i landet du bor, vilket material du väljer och hur mycket förarbete som behövs. Det finns gott om populära stentyper. Här följer olika stentyper som ger riktigt vackra gångar och uteplatser, taget från en artikel i Expressen. Faller något dig i smaken?

  • Natursten
  • Marktegel
  • Rustik gatsten
  • Fin kullersten
  • Öländsk kalksten
  • Skiffer
  • Mönstrad markbetongsten
  • Klassisk marksten
  • Dekorationssten