För den som äger ett hus, vare sig det är på landet eller i stan, är det alltid frestande att göra så mycket som möjligt själv när huset ska byggas om eller renoveras. Det finns många områden där detta inte är något problem, men det finns också uppgifter som måste utföras av en fackman.

Elektricitet är ett stort no-no för hemmafixaren. Allt som har med el att göra måste överlåtas till en fackman. Det är också för det mesta en bra idé att låta fackmän sköta vatten- och rörarbeten. När det handlar om att sätta kakel i våtrum krävs det att arbetet är fackmannamässigt utfört för att försäkringsbolag ska betala ut ersättning om något händer. Det viktigaste är dock att man är noggrann, och följer anvisningarna till punkt och pricka. Även om många avråder hemmafixare från denna typ av arbeten så blir resultatet ofta bra, men man bör känna sig själv och sina begränsningar.

Vad gäller?

För vissa arbeten, som förändrar husets utseende eller funktion, krävs att man ansöker om bygglov. Det gäller t.ex. om man ska bygga ut eller till huset, montera en takkupa eller sätta in nya fönster. Det är dock inga problem att utföra uppgifterna själv.

Några andra arbeten som man kan göra på egen hand är följande:

  • Byta takbeläggning. Observera dock att det krävs bygglov för att byta från tegel till plåt, eller tvärt om.
  • Måla om fasaden, men även här krävs bygglov om man ändrar färgen väsentligt.
  • Byta ut eller montera häng- eller stuprännor.
  • Sätta upp våtrumstapet.
  • Laga eller byta innertak.
  • Bygga en trappa. Trappan måste dock vara barnsäkrad enligt Boverkets regler.

Slutligen kan det vara en bra idé, när man anlitar hantverkare, att fråga dem om man själv kan göra de enklare uppgifterna. På detta sätt sparar man pengar, men man lär sig också en hel del. Vinsten blir både ekonomisk och pedagogisk.