Alla som har en stor trädgård har förmodligen funderat någon gång på att skaffa sig en pool. Vissa vill endast köpa en billig pool i butik, men det bästa är ändå att bygga en egen. Tänk då på kostnader, material och placering.

6054304-swimming-pool

I en artikel på Jnytt kan man läsa om att Rusta har fått återkalla runt tusen utomhuspooler efter att en person fått elstötar från en av dem. Det är ett elfel i värmeaggregaten som orsakat stötar och därför har butiken bett att få poolerna tillbaka. De elfel som fanns i aggregaten gjorde att de fallerade och ström läckte ut i badvattnet. I och med strömmen i vattnet fanns ökad risk till små elstötar i samband med bad. Enligt Rustas informationsavdelning beror felet på att damm kommit in i aggregaten när man renoverat fabriken. Innan Rusta återkallade poolerna var de sju fall av elfel som hade rapporterats in. Det var turligt nog endast i ett fall som man fått elstötar av vattnet.

Få kunskap innan beslut

Ska man köpa en pool som är säker att bada i bör man kanske alltså inte vända sig till en lågpriskedja utan köpa poolen från ett företag som specialiserar sig på just pooler. Ska man bygga poolen själv är det även viktigt att man läser på lite om hur poolen ska rengöras och om hur den byggs på bästa sätt. Det kan man bland annat göra i en broschyr från Pahlen pooler. Man bör dessutom ha koll på hur mycket det faktiskt kostar att bygga en pool. Den dyraste poolen som finns på marknaden är den klassiska gjutna poolen med kaklad bassäng, skriver Dagens Nyheter.

Placering är A och O

Ytterligare något man bör tänka på när man ska bygga en pool är var man vill ha den. Den ultimata platsen för en pool är solig och vindskyddad. Då blir det både trevligt att bada och det är även mest energieffektivt, tipsar SvD. Det är inte bra att placera poolen i närheten av buskar och höga träd. Då får man garanterat en skräpig pool som måste rengöras mer än nödvändigt.