De flesta skulle nog säga att gräsmattan är absolut viktigast i en trädgård eller på en uteplats. Men för att få en fin gräsmatta krävs en hel del arbete. Arbete som det är tid att sätta igång med nu när sommaren snart är här.

657581-mow-the-lawn

Nu när sommaren står för dörren är det dags att verkligen börja sköta trädgården, och framförallt gräsmattan. Vill man ha den gröna och fina gräsmattan krävs nämligen en hel del omsorg, skriver vlt.se. Gräsmattan kan ses lite som trädgårdens ansikte utåt och kräver därför mycket tid. Man bör exempelvis klippa den ofta för att den ska hålla sig fin men man bör aldrig ta mer än en tredjedel av gräset i taget. Efter klippningen ska man alltid samla upp det klippta gräset för att undvika att ogräs börjar växa.

Plantera rullgräs på våren

Är man en utav dem som inte har någon gräsmatta i trädgården än, är det hög tid att plantera en. Ett bra tips kan vara att beställa rullgräs och man kan googla ”rullgräs pris” för att se hur mycket det kommer att kosta. Rullgräs är nämligen alltid lättare att plantera under vår och sommar, medan det går lättare att så gräs under hösten, tipsar Sydsvenskan.

Gödsla för fin matta

När sedan gräsmattan är på plats är det dags för årets första gödsling. Genom att gödsla gräsmattan får man en matta som både är tätare och står mot ogräs bättre. Klippbehovet blir och andra sidan större, men det är det värt. Gödsel ska alltid spridas före ett rejält regn, om man inte vill plocka fram vattenspridaren.

”Gödsel på torr gräsmatta bränner sönder gräset, och det går snabbt.” Läs mer.