När man bor på landet ska man naturligtvis anpassa inredningen till den miljö man bor i. Man ska omfamna naturen och låta den flytta in i hemmet, brukar man säga. Men det finns vissa saker i naturen man vill skydda sig ifrån. Solljus kan vara en sådan sak. Och då är det tur att det finns en uppsjö av gardiner och jalusier man kan inreda med, så att det blir både snyggt och praktiskt.

4292600-fonsterbordAtt hänga upp fina gardiner är något av de enklaste inredningsknepen som gör så enormt stor skillnad. Hela rummet får en nytändning, och de fyller också viktiga funktioner för hur ljuset släpps in i rummet. Gardinerna kan till exempel användas för att skydda mot solen de där varma sommardagarna när man helst vill sitta ostörd inomhus, och då är det skönt att bara kunna stänga ute solljuset lätt och enkelt, utan att behöva dra ner tunga persienner varje gång. Om man jobbar hemifrån, som många som bor på landet kanske gör, så är detta oumbärligt. Som alla vet är det inte optimalt att sitta ute på verandan med laptopen, eftersom skärmen störs av ljuset. Enligt en artikel i Lokaltidningen i Östersund kan arbetsplatser med kala inredningar störa arbetet, både på grund av ljud och störande ljusinsläpp. Detsamma gäller såklart din arbetsplats hemma i huset på landet.

Men hur gör man då? Det är inte alltid helt lätt att inreda med gardiner och textil i hemmet, men som tur är finns det expertråd att luta sig mot. Tidningen Allehanda skriver om hur man kan inreda med gardiner så att rummet känns större och så att taket känns högre. Man kan också ta upp en accentfärg i gardinerna som kan få spegla soffan, mattan eller någon av soffkuddarna.

Markiser och funktionsgardiner är också ett annat sätt att skydda sig mot solen och skapa en trevlig uteplats. Det kan vara svårt att få tag på detta ute på landet, med det ibland begränsade utbud som finns i de mindre samhällena, men man kan enkelt få tag på markiser i Stockholm eller någon annan storstad i närheten och beställa hem. Det viktigaste är att börja planera, mäta och beställa i god tid, så att huset är redo för sommar och sol när det kommer! Få ännu mer inspiration här: