Nu på lördag den 28e mars är det dags för årets upplaga av Earth hour då världen släcker alla sina lampor i hem och hus för att värna om miljön – men visste du att du kan anpassa dina lampor så att du är miljövänlig året om?

energi glödlamporAtt släcka ned sina lampor under Earth hour sparar kanske inte så mycket energi men det är heller inte dess syfte. Syftet med Earth hour är nämligen att uppmärksamma beslutsfattare att vi människor i världen faktiskt värnar om miljön och vill tänka klimatsmart (källa). Vill man istället sänka sin energiförbrukning och faktiskt göra ett slag för miljön på riktigt ska man helst byta ut sina lampor mot energisnåla varianter och för att göra detta kan det vara en idé att passa på att byta ut hela hemmets belysning. Hos exempelvis lampgallerian.se kan man hitta en mängd olika typer av lampor med exempelvis dimmerfunktion, timer och energisparande lampor, men framförallt hittar man snygg belysning som dessutom kan fungera klimatsmart.

Även storstäder satsar på sin belysning

Det finns en vanlig missuppfattning om att personer som bor på landsbygden är mer klimatsmarta än vad man är i storstäderna – och visst var det så förr. Men idag är det även flera kommuner med stora städer som lägger fokus på att minska sin energiförbrukning. Till exempel i Stockholm satsar man på att minska sin energiförbrukning med 50 procent genom att byta ut stadens utebelysning mot LED-lampor vilka just spar energi (källa). Men den stad som nog spar mest energi i hela världen hittas i Japan. I staden Fujisawa utanför Tokyo har nämligen alla hus solceller på taken som lagras i ett hushållsbatteri och även en kombinerad varmvattenberedare och bränslecell som ger el åt prioriterade apparater i hemmen – så om det blir strömavbrott där så behöver man inte oroa sig, plus att man även är ytterst miljövänlig (källa).

Bli mer miljövänlig – snabbt och enkelt

  • Byt ut glödlampor mot lågenergilampor såsom LED-lampor
  • Källsortera och återvinn
  • Panta flaskor istället för att kasta dem
  • Duscha max 5 minuter per dag och undvik att bada badkar om ni inte delar på vattnet
  • Åk kollektivt istället för att ta bilen
  • Tänk på miljön och gör aktiva val