Har du själv eller en vän ett rullande bilmuseum därhemma? I många småorter är bilsamlare en stor hobby, och det körs runt i vrålåk på sommaren. Hur ska du egentligen tänka för att bygga en unik bilsamling?

Du kanske inte skulle ha råd att investera i en bilsamling som en sultan eller en Hollywood-skådis samlat på sig genom åren, men några rishögar skulle du dock kunna rusta upp med lite krut i nävarna. Begagnade bilar färdiga för skroten kan du få för en spottstyver på bilauktioner, folkrace och dylikt. Många har också guldgruvor på landet att ösa ur.

gammal bilAtt rusta upp en gammal bil

Att vara en händig bilmekare behöver inte vara något du föds till. Du kan lära dig enormt mycket genom att följa någon kunnig i hälarna och se på hur han eller hon rustar upp sitt vrålåk. Det finns också många Youtube-klipp att studera med lupp. Se till att du skaffar bra verktyg och att du har en plats för bilen att arbeta på. Du måste kunna höja och sänka bilen så att du kommer åt under den. Tänk alltid på säkerheten och att du befinner dig på plant underlag så bilen inte kan rulla iväg.

Ställ dina bilar i ett torrt och svalt garage

Om du har en gård med lador på tomten så är det perfekt parkeringsplats för dina gamla bilar. Det är stort och inte för varmt eller för kallt. Se bara till att du har lås på ladan så att inga objudna gäster kan komma åt dem, samt att du skyddar ladan mot brand.

Hitta din drömbil på nätet

Genom olika sajter och bilforum är det lätt att hitta begagnade och eftertraktade bilmodeller både från nu och då. Där kan du även kolla upp den forna bilägaren, registreringsskylt och olika rekommendationer för att underhålla bilen.

Oavsett vilket motivet är till din bilsamling eller upprustning av äldre bilar, så är det alltid en god investering. Det kanske är ett sätt att få nostalgin att brinna, att dela ett intresse med likasinnade eller att göra dig en hacka någon dag framöver. Många köper faktiskt klassiska bilar som ersättning aktier, men då rör det sig också om dyra och ovanliga modeller.