I ett tidigare inlägg skrev vi om hur man kan tänka kring kostnader, material och placering innan man verkställer ett poolbygge i sin trädgård. Idag skriver vi i stället om hur man skapar spännande uterum i sin trädgård.

 

3446892-kaprifolI Expressen kan vi läsa om hur Mark Levengood ska sälja sin lyxiga skärgårdsvilla, Soludden, och hur denna både har pool och tennisbana. Nu har ju tyvärr inte alla råd med dessa extravaganser och då får man i stället använda sig av kreativitet för att ändå få till riktigt mysiga ”rum” i trädgården. Svaret kan ligga i att anlägga en pergola.

 

En pergola är ett slags uterum, en plats i det fria med bar himmel. Ordet är italienskt och betyder ordagrant lövgång eller lövsal, helt enkelt ett namn som antyder just ett öppet uterum med klängväxter som prunkande letar sig upp kring höga pelare och välver ett tak över huvudet. Bland annat kan man skapa en pergola med klättrande rosor, som skapar en oas av grönska att vila i med en god bok en härligt het sommardag. Men en pergola behöver inte ha växter som klänger, den kan även ha textilier som ger lite skugga och känslan av rum ute i trädgården. Vill man kan man dessutom hänga upp en liten gunga som vaggar i vinden och som säkerligen barnen kommer att älska.

 

Pergolor med olika utseenden

 

För den som vill ha det avskalat och enkelt med en känsla av 60-tal räcker det faktiskt med pergola med spjälat trätak, korgstolar och lite krukväxter, om kvällarna kan tända ljus göra susen i sommarskymningen. Och är man i stället grön i sina fingrar och vill ha en liten utmaning är tipset att låta en klätterväxt totalt breda ut sig över pergolans träbalkar och blommorna hänga ner över uterummet, det är en blomstersal i sin rätta bemärkelse och ger verkligen platsen en romantisk touch.

 

Dessutom skadar det inte om pergolan är upplyst av hängande lampor, färgglada lyktor eller kanske moderna ljusslingor med glödlampor – det om något skapar en ”ambiance” som många eftersträvar, och ger sommarkvällarna ett underbart skimmer. För att göra det lite extra varmt och mysigt kan man ha värmelampor också, så att även de kyligare kvällarna blir tillräckligt mysiga att njuta av utomhus.