Vill du sänka dina energikostnader så är luftvärmepump ett bra alternativ att investera i. En luftvärmepump fungerar som ett bra komplement till din uppvärmningskälla.

Tanken bakom att installera luftvärmepump är självklart att sänka dina energikostnader. Man räknar uppskattningsvis med att totala elanvändningen i ett hus kan minska mellan 6000 och 10000 kWh. Detta är generellt och en kalkyl bör göras specifikt för ditt hus eftersom förutsättningarna är olika beroende på bland annat husets energiförbrukning. En sak är i alla fall säker och det är att luftvärmepumpar med garanti kommer med många fördelar.

Fördelar med luftvärmepump

husvärmeEn luftvärmepump är ett bra komplement till ditt befintliga värmesystem. Det finns klimat- och energismarta luftvärmepumpar både för stora, små villor, fritidshus men även förråd eller garage.

En av de största fördelarna är ekonomin. Luften är gratis och finns överallt. Du får ut upp till 3 kWh värme för varje kWh du använder för att driva din luftvärmepump.

En annan fördel är att luftvärmepumpen inte kräver någon krånglig installation som andra uppvärmningsalternativ kan kräva. Att installera en luftvärmepump är smidigt och enkelt. Antingen installerar du den själv eller så låter du återförsäljaren ordna installationen åt dig.

Du får stor flexibilitet när du väljer att använda luftvärmepump som ett komplement till din uppvärmning. Den kan användas som ett komplement till direktverkande el eller varför inte ett komplement till vedeldning. Tänk på vilken kombination du kommer att använda innan du väljer pump.

Med en luftvärmepump kan du även få bättre inomhusluft.. Med denna typen av pump samlas damm från din inomhusluft i pumpens filter. Filter som du med jämna mellanrum rengör.

Idag är det även vanligt att du kan använda luftvärmepumpen omvänt. Det vill säga om det är en varm sommar kan du istället kyla ner hemmet på ett energisnålt sätt med hjälp av luftvärmepumpen.

Tips när du ska välja luftvärmepump

acDet finns en del faktorer att tänka på när du ska köpa luftvärmepump.
Planlösning: Innan köpet så analysera ditt boende. Hur många kvadratmeter är det som du behöver uppvärmning för och hur ser din planlösning ut? En öppen planlösning är att rekommendera om luftvärmepumpen ska fungera optimalt. Den öppna planlösningen bidrar nämligen till att luften kan cirkulera på ett bra sätt.
Fritidshus/Stuga: Vill du ha luftvärmepump i stugan så tänk på att dessa stugor oftast inte har samma standard som ett åretrunthus. En rekommendation är att då köpa en luftvärmepump som har underhållsvärme. Detta innebär att du kan ställa in värmepumpen på en visst gradantal. Gradantalet skiljer sig åt mellan märken på luftvärmepumpen. Vissa luftvärmepumpar kommer även med en fjärrstyrnings möjlighet.
Kapacitet: Räkna ut hur stor luftvärmepumpen behöver ha för att täcka dina behov för hemmet.

Hur många W per kvadratmeter?

Hur mycket W per kvadratmeter som är aktuellt beror bland annat på hur bra isolering som ditt boende har. Har du ett hus med en standard isolering så räkna med ungefär 45 W per kvadratmeter, är ditt hus däremot bra isolerat kan du istället räkna med 40 W per kvadratmeter. Räkna ut vilken kapacitet som behövs i ditt hem innan du väljer luftvärmepump. Har du exempelvis ett hus med dålig isolering och huset är på 100 kvadratmeter, så kommer du att behöva en luftvärmepump som har en kapacitet på 5,4 kW