Svenska hem är renare än någonsin tidigare. Trots detta så kan vissa skadedjur ta sig in och ställa till med problem. Om det finns skadedjur i hemmet så finns det dock en hel del att göra för att bli av med dem.

Både i hyreshus och villor finns en risk att skadedjur kan sprida sig. En del trivs bra i fuktiga miljöer medan andra trivs där det är torrt. Oavsett anledningen till deras spridning så är det viktigt att åtgärda de underliggande problemen så fort som möjligt.

Vanligaste skadedjuren i svenska hem

För att bekämpa skadedjur i hemmet på ett effektivt sätt så är det viktigt att identifiera vilken art det handlar om. De flesta är lätta att känna igen och går att bli av med om rätt åtgärder vidtas. De vanligaste krypen i svenska hem är:

  • Silverfiskar
  • Fluglarver
  • Myror

Skadedjuren trivs i olika miljöer

Oavsett vilket skadedjur som finns i hemmet så är det väldigt otrevligt att de finns där. För att bekämpa dem behövs dock lite olika åtgärder. Silverfiskarna trivs bäst där det är fuktigt och mörkt och håller därför oftast till i badrum och kök. Den viktigaste åtgärden för att bekämpa dem är att minska fukten i de utrymmen där de håller till. Finns de i badrummet så bör den första åtgärden vara att se efter så att det inte finns fukt bakom exempelvis badkar eller tvättmaskin. Det är även av största vikt att alltid sätta på fläkten efter dusch och bad och alltid ha dörren på glänt för att minska fukten. Om de här åtgärderna ej räcker så bör ventilationen ses över. Fluglarver är ett annat kryp som trivs där det är fuktigt. De lägger helst sina ägg i matrester och trivs bäst på sommaren då det är både varmt och fuktigt. Det bästa sättet att bli av med dem är att hålla soporna torra och knyta soppåsarna ordentligt. Myror kan bli ett problem i en del hem och de trivs bäst när det är torrt. Det bästa sättet att slippa dem är genom att städa noggrant och regelbundet så att det ej finns några matrester för dem att livnära sig på.

Ett välstädat hem minskar risken för skadedjur

Oavsett vilka skadedjur som finns i hemmet så är det viktigaste att se till att hålla det välstädat. Ett välstädat hem minskar avsevärt deras möjligheter att trivas.