Det finns en fördom om landet kontra staden som ofta stämmer, och det är att de som bor på landsbygden tjänar mindre än de som bor i stadskärnorna. Å andra sidan har man på landet bättre möjligheter att bygga egna möbler, något som kan sätta en personlig prägel på hemmet.
Köper man ett hus på landet kan man ha sån tur att det redan finns en snickarbod, med snickarbänk och verktygsförvaring. I annat fall kan man ofta inreda en, i ett av uthusen eller i källaren. Om ingen sådan möjlighet finns kan man bygga en snickarbod. Ofta räcker en friggebod, men numera är det ju tillåtet att bygga även större stugor på sin tomt.
I sin snickarverkstad kan man sedan ta itu med såväl stora som små projekt. Det finns alltid något som behöver tillverkas, förbättras eller piffas upp. Det råder sällan någon brist på material heller. Prata med grannarna, så kommer ni att få tips om var ni kan hitta överblivet byggmaterial, gamla möbler som man kan använda delar av, eller lastpallar. Lastpallar kan nämligen användas till nästan vad som helst. Ofta behöver man inte betala för materialet: folk är bara glada att bli av med det.
Börja lagom
Om man inte har så stor erfarenhet av snickeri är det bäst att börja i liten skala, och ge sig på ett projekt där några större värden inte står på spel. Det kan t.ex. handla om att snickra ihop en enkel utemöbel av gamla lastpallar. Senare kan man ge sig på lite mer avancerade projekt. Det har t.ex. blivit populärt att återanvända gamla fönster genom att bygga växthus av dem. Ju fler fönster i samma stil som man har, desto enhetligare utseende får växthuset. Detta kan vara eftersträvansvärt, men många tycker också att det är charmigt med ett växthus byggt av omaka fönster. Detta brukar dock innebära att fönstren har något olika mått, vilket gör att arbetsinsatsen blir betydligt större.