???????????????????????????????????????Rut och rotavdraget är någonting som diskuterades flitigt under 2014. Främst i och med valet, och främst låg fokus på Rutavdraget. Anledningen till att det diskuterades var att den röda sidan ville avveckla avdraget medan den blåa sidan ville ha kvar det – och för den som följde debatten kändes det som att alla hade en åsikt. Så här med facit i handen kan vi ju se att det var Socialdemokraterna som blev ledande parti i Riksdagen, men än är rutavdraget kvar – även fast det fortfarande finns planer på att det ska tas bort, någonting som är tråkigt. Speciellt för den som bor i ett stort hur på landet, och verkligen behöver hjälp i hemmet.

För det är ju så. Rutavdraget handlar inte bara om att det skapar jobb och får bort svartjobb. Det handlar även om att hjälpa de som behöver. Om man bor stort, har flera barn och långt till jobbet vill man inte lägga den fritid man har på att städa. Den vill man använda till att umgås med sin familj. Varför skulle det vara fel?

Företag som inte existerat utan bidraget

Ta ett företag som Uppsala Städpartner AB. De städer i Uppsala med omnejd, både på kontor och i folks hem. På deras hemsida skriver de “glöm inte RUT-avdraget som ger dig halva priset vid köp av våra tjänster”. Det uppmanar alltså sina kunder att nyttja bidraget, eftersom de vet att det gynnar dem. Det ger mer arbete och deras företag kan växa. Detta är också någonting som har lyft i ett inslag från Sveriges Radio (lyssna här). Där har en VD på ett städbolag gått ut och informerat om hur företaget  har RUT-avdraget som grunden i verksamheten. Hon menar på att företaget inte ens hade existerat om det inte vore för avdraget. Och till motsats med vad många röda politiker menar på, inser man genom att lyssna på detta inslag – att möjligheten till att nyttja rutavdraget snarare ger ett mer jämlikt samhälle.  Och man måste komma ihåg att alla inte vill städa. I en artikel från Expressen skrev de om Marlene Eriksson som uttalat “Jag älskar att städa”. Marlene är, för de som inte vet, en tv-profil som i serien Rent hus och Sveriges städmästare visar hur man på bästa vis städar. Bra, kul, härligt! Men bara för att Marlene orkar städa sitt stora Uppsala hus utan problem – betyder det inte att alla gör det. Rut-avdraget ger människor en mer frihet, det skapar jobb och det tvingar bort svartjobb. Dessutom, som vi skrev tidigare: det skapar mer jämlikhet och mindre klyftor i samhället.

Hur det kommer att bli med detta bidrag i framtiden återstår att se. Men ett tips. Om du inte nyttjar det än, gör det. Du behöver inte må dåligt av det. Du ger en människa möjlighet att jobba, det är många som skulle bli glada för den möjligheten.

familj framfor sin villa liten
Att ha städhjälp är någonting som tillåter mer tid till barnen. Utan rutavdraget är det många som inte kommer kunna fortsätta med sin städhjälp.