En del gillar att bo på landet och andra gillar att inreda sitt hem i lantlig stil. Visserligen är den minimalistiska trenden hetast just nu men även den lantliga stilen håller i sig. Den går lätt att ordna även i ditt hem med några enkla knep.

5074432-shabby-chic

Den svenska inredningstrenden är fortsatt ljus, rapporterar Göteborgs-Posten. Detta har konstaterats då byggföretaget NCC undersökt vad 821 av deras bostadskunder valt till sina nyproducerade lägenheter under förra året. Sex av tio svenskar väljer vitt och speciellt i köket. Det ska vara vita vitvaror, vitlaserade golv och vitmålade väggar. NCC tolkar detta som att vi återgått till en minimalistisk trend. I Stockholm var det 57 procent som valde det minimalistiska och i Göteborg valde hälften en minimalistisk stil och hälften valde lantlig.

Gårdsromantiskt

Den lantliga stilen är också en trend som hållit i sig ett långt tag, och många väljer att gå på den linjen istället. Signifikativt för den lantliga stilen är det ljusa mot mörka detaljer och det rustika, skriver Sköna Hem. Speciellt populärt är det att ha ett kök i den lantliga stilen och då tar man inspiration från hur köken såg ut förr i tiden, med många skåp och bra förvaring. En subgenre till den lantliga stilen är den gårdsromantiska. I rum inredda i den här stilen ser man en kristallkrona i taket, slitna möbler och textilier i ljusa färger. Den här stilen har även kallats ”shabby chic”.

Gör om köket i lantlig stil

Det enklaste rummet att förvandla till en lantlig dröm är faktiskt köket. Med några enkla knep kan det gå från stelt och tråkigt till romantiskt och gemytligt. Till att börja med bör man fokusera på väggarna och en tapet kan förändra ett helt rum hur snabbt som helst. Mönstrade tapeter i gammaldags stil fungerar utmärkt i ett lantligt kök. Det går att köpa äkta vintagetapeter men det nyproduceras även gamla tapetmönster. Vad gäller hushållsapparaterna säljs många av dessa i vintagestil och dessa är ofta så snygga att de kan få stå framme. Något som blivit väldigt populärt de senaste åren och som har sina rötter i den lantliga stilen är de fina glasburkarna som man kan förvara saker i. Man kan även blanda de små och stora glasburkarna med plåtburkar och zinklådor. Läs mer.