Den största månatliga utgiftsposten för de flesta fastighetsägare på landet är utan tvivel elkostnaderna. Om du dessutom värmer din bostad med direktverkande el kan det bli riktigt dyrt. Det finns dock sätt att minska elförbrukningen och spara pengar, vilket också är bra för miljön.

Det första du behöver göra är att få koll på din nuvarande förbrukning. Det är enkelt numera, de allra flesta har en fjärravläst elmätare och elräkningen visar den exakta förbrukningen. Är det så att du hyr ut övervåningen på huset, en stuga på tomten eller hyr ut ditt stall kan det vara bra att boka elmätning och installera en separat elmätare så att du bara betalar för den el du använder.

Se över ditt elavtal

Kontrollera att ditt elavtal verkligen är det billigaste alternativet för dig. Just nu, efter en varm vinter och som en konsekvens av covid-19, prispressas elen och det finns möjligheter att byta till ett fast lågt pris.

”Just nu är det verkligen ett guldläge att säkra sitt elpris. Jag skulle rekommendera ett avtal med fast pris i ett eller tre år med bytesrätt,” säger Jonas Stenbeck på Vattenfall försäljning till DI.

Välj energisnåla alternativ

Oavsett om det gäller glödlampor eller apparater, byt ut dem till energisnåla alternativ. Genom att byta ut alla glödlampor till LED-lampor kan du spara upp till 75 % av elförbrukningen för belysning. När du köper nya apparater till hemmet, välj de energisnålaste alternativen (A eller bättre). Tänk också på sådant som att släcka lamporna i rum där du inte befinner dig och dra ur kontakten till laddare samt till elektronisk utrustning som inte används. Tänker du på hur du förbrukar din el och gör nödvändiga justeringar går det att sänka kostnaderna.